SOTILASPOIKIEN KIRKKOPYHÄ SU 2.9.2018

KIRKKOPYHÄN 2.9.2018 KUVIA, JONKA JÄLKEEN SELOSTUS TAPAHTUMASTA.

Miehikkälän kirkko

Sankarihaudalla kunniavartiossa Jaakko Lappi ja Reino Pietiläinen. Seppeleen laskussa Matti Haapanen ja Kauko Suurnäkki. Lipunkantajat taustalla ovat Hannu Kiri ja Olli Hokkanen sekä Pohjois-kymen mies.

Seppele laskettu ja kuorot esittävät kappaleen "Oi kallis Suomenmaa".

 

 

Kuorot lauvat parvella ja kanttori Pekka Soranummi ja viulisti Arvo Saaristo säestävät. Kuoroa johtivat Pekka Ainali ja Erkki Kapiainen.

Kirkkosalia.

Perinnekillan puheenjohtaja Matti Haapanen lukemassa päivän sanaa.

Messun hoitanut kappalainen Kari Rautiainen ja diakoni Anne Kotro.

Ari Vainio kertoo Miehikkälän sotahistoriasta.

Helluntaiseurakunnan tiloissa järjestettiin kahvitilaisuus.

 

Veteraanikuoro esitti kappaleet "Nuoret sankarit" ja "Miehikkälän puolustajat". Heitä säesti Pekka Ainalai ja Arvo Saaristo.

Lopuksi valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä piti puheen, jossa mm kiitti tilaisuudesta ja kutsui ensi vuonna tulemaan Kouvolaan viettämään kirkkopyhää.

Pääemäntä Eija Nurmela antimien äärellä.

KIRKKOPYHÄ MIEHIKKÄLÄSSÄ 2.9.2018

Ei haitannut vesisadekaan, kun lähdimme matkaan kohti Miehikkälän kirkkoa Japi-Matkojen bussilla. Perille saavuttua sadekin hellitti.

Väki kokoontui ensin sankarihautausmaalle. Kunniavartioon sankaripatsaalle asettuivat Reino Pietiläinen ja Jaakko Lappi.  Liput saapuivat paikalle Hannu Kirin, Olli Hokkasen ja Pohjois-Kymen edustajan kantamana.  Kunniapuheenjohtaja Kauko Suurnäkki ja perinnekillan puheenjohtaja Matti Haapanen suorittivat seppeleen laskun sankaripatsaalle. Veteraanikuoro ja Pohjois-Kymen Sotilaspoikakillan kuoro esitti  kappaleen ”Oi kallis Suomenmaa”.

Messu kirkossa alkoi klo 10.00. Kappalainen Kari Rautiainen suoritti messun, apunaan diakoni Anne Kotro. Matti Haapanen luki päivän sanat. Messuun kuului myös ehtoollinen.

Kirkossa kuorot lauloivat ”Sotilaspoikien virren”, ” Sanctuksen”, ”Hymni” (Suomen sotilaan rukous) ja ”Kiitoslaulun”. Johtajina toimi Pohjois-Kymen Sotilaspojista Pekka Ainali ja omasta killastamme Erkki Kapiainen. Kanttori Pekka Soranummi säesti uruilla  ja Arvo Saaristo viululla Pohjois-Kymen Sotilaspojista.

Miehikkälän kirkkohan on ns päätytornillinen pitkäkirkko ja kolmilaivainen. Rakennettu vuosina 1879 – 1881 peittämättömästä tiilestä ja kirkon arkkitehtuuri yhdistelee uusgotiikkaa ja 1800-luvun muita tyylisuuntia. Kirkon piirustukset laati 1875 Ludvig Isak Lindqvist. Kirkon torni jouduttiin rakentamaan uudelleen jo 1888. Kirkon sisätilat uusittiin 1927 Kauno S Kallion johdolla, jolloin alkuperäinen taitettu sisäkatto korvattiin nykyisellä holvilla.  Kirkko on suojeltu kirkkolain nojalla, ilman erillistä suojelupäätöstä.

Sankaripatsas on punagraniittia ja sen kohokuvion on suunnitellut Sulo Mäkelä 1953. Sulo Mäkelä oli syntyisin Vehkalahdelta, eli 21.12.1896 – 6.5.1978. Sankarihautausmaalla on 127 sankarivainajan haudat.

Messun jälkeen siirryttiin kirkkokahveille Helluntaiseurakunnan tiloihin, jossa tarjoiltiin runsas ja makoisa kahvitus. Kahvituksen hoiti Miehikkälän Helluntaiseurakunta Eija Nurmelan johdolla, apunaan Leea Vanhoja. Kaikki leivonnaiset oli edellisenä iltana joukolla tehty.

Kahvituksen yhteydessä Veteraanikuoro esitti laulut ”Nuoret sankarit” ja ”Miehikkälän puolustajat”. Säestyksestä vastasi pianolla Pekka Ainali ja viulua soitti Arvo Saaristo.

Ari Vainio piti esitelmän Miehikkälän puolustuksesta toisen maailmansodan aikana ja lähinnä JR 24 vaiheista. Arto Lavennon laatimaan karttaan liittyen.

Perinnekillan puheenjohtaja Matti Haapanen piti puheen ja tilaisuuden lopuksi valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä puhui, esittäen kiitoksensa tilaisuudesta sekä kutsuen Etelä-Kymenlaakson sotilaspojat viettämään Kirkkopyhää ensi vuonna Kouvolaan.

 

Matti Paananen

 

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Kari Tuompo
Suosillantie 15, 49410 Poitsila
0440 120 261
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.