SUOMENLINNAN RETKI 17.8.2018
Merisotakoulu
Kyösti Kakkonen ja Matti Haapanen Merisotakoulun ylimmällä lauteella.
Matti Haapanen ja Hannu Valjus laskevat kukkalaitteen sankarivainajien muistoa kunnioittaen.
Opastettu kierros alkanut.
Ja bussissa oli tunnelmaa.
SUOMENLINNAN RETKI 17.8.18
Perjantaina17.8.2018 starttasi Japi-Matkojen bussi klo 08.00 Haminasta Karhulan ja Sutelan kautta kohti Helsingin kauppatoria. Meitä oli bussissa 40 innokasta retkeläistä ja kuljettajana kiltaveli Jarmo Ahonen. Hyvinhän tuo matka meni kauniin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.
JT-LINEn vesibussi kuljetti meidät Vallisaaren kautta Suomenlinnaan, Tykistölahden laituriin. Nuoret oppaamme Miina Lankinen ja Lauri Lind olivat valmiina viemään meitä kahdessa ryhmässä opastetulle kierrokselle Suomenlinnan historiaan.
Kävelykierroksella oppaat kertoivat saaren vaiherikkaasta historiasta, rakennelmista ja monesta mielenkiintoisesta saareen liittyvästä tapahtumasta.
Kävimme Suurella Linnan pihalla, jossa on August Ehrensvärdin (25.9.1710 – 4.10.1772) hautamuistomerkki. Ehrensvärd oli kreivi ja sotamarsalkka.
Tutustuimme Susisaaren kuivatelakkaan, jota ryhdyttiin rakentamaan 1751. Ensimmäinen laiva ODIN valmistui telakalta 1764. Suomenlinnan lautta valmistui myös siellä ja aloitti liikennöidä Kauppatorin ja Suomenlinnan välillä 1952 – ja on edelleen liikenteessä samalla reitillä.
Mukana retkellä ollut Haminan kaupunginpuutarhuri evp Veikko Lahtela kertoi Suomenlinnan vanhojen puiden olevan saarneja ja ikääkin voi olla yli 300 vuotta.
Näimme monta mielenkiintoista kohdetta ja kuulla tietoja niistä, mutta nälkä se tulee jossain vaiheessa itse kullekin ja aika lähteä Susisaaren Ruokalaan.
Ruokapaikka oli Travessi Adlerfeltin pihapiirissä sijaitseva entinen linnoitustykistön tarvikevarikkorakennus, joka rakennettiin vuonna 1878. Myöhemmin rakennus on kunnostettu Susisaaren Ruokalan lisätarjoilutilaksi. Saimme nauttia uunilohta sinappi-kermakastikkeella kera krossiperunoiden.
Ruokailun jälkeen kävelimme mm ohi Suomenlinnan kirkon, joka valmistui vuonna 1854. Vuonna 1929 muutostöiden yhteydessä sijoitettiin kirkon torniin majakka, joka vilkuttaa neljää lyhyttä välähdystä eli morse-aakkosina H kuten Helsinki.
Susisaaresta kävelimme Iso Mustasaareen ja sieltä siltaa pitkin Pikku Mustasaareen. Oli aika tutustua Merisotakouluun (MERISK).
Siellä meitä oli vastassa kapteeniluutnantti Ossi Väisänen, joka johdatti meidät siitä koulutushuoneeseen, kertoen Merisotakoulun historiasta ja sen nykyisestä toiminnasta. Merisotakouluhan perustettiin 1930 ja tammikuussa 1936 se pääsi muuttamaan Suomenlinnaan. Tärkeä historiaan liittyvä vuosiluku on 1756, jolloin kuningas Kustaa Aadolf Fredrik antoi käskyn perustaa saaristolaivasto.
Yllättävää ko retkipäivänämme oli se, että japanilaiset sota-alukset olivat valtiovierailulla Helsingissä, saapuen samana päivä.
Luennon jälkeen nautimme Merisotakoulun Sotilaskodissa perinteiset munkkikahvit, jotka retkeläisille ”tarjosi” perinnekilta.
Merisotakoululla laskimme kukkalaitteen sankarivainajien muistoa kunnioittaen. Laskijoina toimivat perinnekiltamme puheenjohtaja Matti Haapanen ja jäsen Hannu Valjus.
Kierroksen lopuksi Ossi Väisänen esitteli Merisotakoulun puulämmitteisen saunan. Saunan jonne mahtuu yli sata saunojaa kerralla. Joissakin tiedoissa kerrotaan sen olevan maailman suurin puulämmitteisen saunan ja sinne mahtuvan jopa 200 saunojaa.
Kapteeniluutnantti Ossi Väisäselle ja sotilaskotisisar Johanna Siltalalle luovutettiin ”Tiet isäin” 25-vuotisjuhlateokset kiitokseksi.
Merisotakoulun johtajana toimii 1.8.18 alkaen kommodori Tuomas Tiilikainen.
Hän on everstiluutnantti evp Heikki Tiilikaisen poika.
Merisotakoululta oli aika kävellä lopuksi Tykistölahteen, mistä matka jatkui suoraan Kauppatorille. Mukava ja lämmin reissu oli ohitse ja kotimatka alkoi Jarmon luoviessa läpi kaupungin kohti itää.
Kotimatkalla jäsen Matti Soukka piti pienen arvonnan, jonka voitti Erkki Vanamo, saaden hienon Sauli mukin – pressa Sauli Niinistö siinä koreili kasvokuvallaan.
Kiitos kaikille ! Yritetään yhdessä järjestää hyviä retkiä tulevaisuudessakin.
Kuvat Matti Paananen.
Matti Paananen
matkanjohtaja