Parolan panssarit la 19.8.2017

Pikitie ei ollut kuuma, mutta matka joutui Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan retkellä kohti Hämeenlinnaa ja Panssarimuseota lauantaina 19.8.2017 . Meitä on tasan 30 retkeläistä JaPi-Matkojen bussissa. Kuljettajanamme toimi luotettava Jarmo Ahonen. Matkan aikana pidetyn pienen tietovisan voitti Risto Auvinen – ylivoimaisesti.

Parolan Panssarimuseolla nautittiin perinteiseen tapaan munkkikahvit. Samalla aloitti opastuksen Ari Laamanen, jonka jälkeen sai puheenvuoron Panssarimuseon perustajajäsen ye evl evp Lassi Kopra. Kopra tuli sattumalta paikalle ja vaihtoi aikomansa sieniretken apuoppaaksi.

Ari Laamasen asiantuntevassa opastuksessa kiersimme hallit, tutustuen vanhempaan ja uudempaan kalustoon, saaden paljon tietoa mielenkiintoisella kierroksella.

Panssarimuseohan on sotahistoriallinen erikoismuseo, jonka päätehtävä on kerätä, tallentaa, entisöidä, tutkia ja esitellä panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historiaa sekä kertoa sen kehityksestä.

Panssarin kannatusyhdistyshän osti velkarahalla Viertolan tilan 1960. Vielä samana vuonna rakennettiin tanssilava tilalla sijainneen Piilopirtti nimisen talon kylkeen. Itse museo avattiin 18.6.1961.

Tanssilava oli käytössä aina vuoteen 1984 asti, jonka jälkeen oli varastona, kunnes 1991 muutettiin panssaritorjuntanäyttelyhalliksi.

Mukana olleista rouvista olisi osa halunnut tanssia, mutta tanssiminen olisi järjestynyt vasta muutaman päivän päästä. Harmi rouville.

Museon ulkoalueelle emme päässeet, koska siellä oli kunnostus ja katostyöt menossa. Hyvä niin ! Alkoikin sopivasti tulemaan vettä taivaalta ja nälkäkin kurni jo vatsassa, joten suunnattiin Ravintola Rosolliin lounaalle. Marjatta-rouva oli järjestänyt meille hyvät pöperöt täytekakkuineen.

Ruokailun jälkeen tehtiin bussilla tutustumiskierros Aulangon kansallispuistoon. Vettä tuli sopivasti taivaalta, joten kenenkään ei tarvinnut edes jalkautua. Kuuntelivat matkanjohtajan selostusta Aulangon historiasta ja sen nykytilasta.

Aulangon historia alueen nykyisessä muodossa alkoi 1883, kun kapteeni Hugo Standertskjöld osti Karlbergin tilan ja alkoi kehittämään aluetta. Aulangon maastoon luotiin englantilaista tyyliä edustava puisto vuosina 1883 – 1910 noin 250 työmiehen voimin. Tuli tekolammet Joutsenlampi ja Metsälampi, näköalaterasseja ja huvimajoja. 1907 rakennettiin 33 m korkea näköalatorni entisen muinaislinnan paikalle.

Hämeenlinnan kaupunki hankki alueen omistukseensa 1963. Vuonna 1991 puistometsä rauhoitettiin. Vuodesta 2002 lähtien luonnonsuojelualue on ollut Metsähallituksen omistuksessa.

Kotimatkalla käytimme yhden pysähdyksen taktiikkaa, joten aikaa jäi seurustella ja samalla pääsimme ”päivittämään” asiat.

Mukavaa kun saimme joukon kasaan ja pääsimme nauttimaan retkestä. Kiitos.

Oheisissa pikkukuvissa on muutama kuva retkeltä.

Matti Paananen

matkanjohtaja

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Haapanen
Koskenniskantie 1, 48400 Kotka
0500 655 913
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Pentti Snygg
Vapakuja 3 B, 49490 Neuvoton
040 556 6961
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.