RANKIN RETKI to 2.6.2016

 

 

RANKIN  RETKI  to 2.6.2016

 

Aurinkoista ! Hieno keli aloittaa retki Kotkan Sapokasta kohti Rankin linnakesaarta.

M/s Jaana nimiseen alukseen nousi kiltamme retkeläisiä 36. Suurin osa jäi aluksen kannelle ihailemaan tulevia maisemia. Klo 10.00 lipui alus merelle. Matkamme kulki ohi Kukourin linnakesaaren. Poikkesimme matkalla  Lehmäsaaren laiturissakin, jonne jäi muutama henkilö päivän viettoon.

Noin 45 minuuttia lähdöstä saavuimme laituriin – olimme Rankin vartiolinnakesaaressa. Saari sijaitsee n 10 km Kotkasta etelään. Laiturilla otti ”komennon” saaren entinen päällikkö evl evp Matti Haapanen, joka on myös kiltamme varapuheenjohtaja. Toiminut saarella päällikkönä pariin otteeseen  vuosina 1962 – 1967.         Tästä alkoi tutustuminen saaren historiaan kuten nykytilaankin Matin opastuksella.

Saaren historiasta tähän sen verran, että se on ollut osa Pietari Suuren merilinnoituslinjaa, joka kuului Pietarin puolustuslinjaan. Venäläiset aloittivat saareen rakentamisen 1914 ja 1916 se liitettiin linjaan.

Itsenäisyyden alkuajoista lähtien Rankki on ollut eri nimillä toimineiden joukko-osastojen toiminnallinen linnake. Joukko-osastoista viimeisin kantoi nimeä Kotkan rannikkopataljoona.  Vuonna  2006 lopetettiin saarella varusmieskoulutus. Linnakkeella palveli parhaimmillaan noin 150 varusmiestä ja kaksikymmentä henkilökuntaan kuuluvaa. Saari jäi vartiolinnakkeeksi ja edelleen puolustusvoimien harjoitusalueeksi. Tuli aika Kotkan rannikkopataljoonan ja se lakkautettiin vuoden 2013 lopussa. Saaressa toimii edelleen sääasema ”Kotka Rankki”, joka välittää automaattisesti tiedot Ilmatieteen laitokselle. Merisäätiedoituksissa usein vielä kuuleekin: ”Kotka Rankki: ohutta yläpilveä, näkyvyys…”.

Vuonna 2015 Senaattikiinteistö myi Rankin ja Kirkonmaan varuskunta-alueet kotkalaiselle yrittäjälle Ismo Rädyn perustamalle yhtiölle Kotkan Saaret Oy.

Oppaamme Matti tunsi saaren kuin omat taskunsa. Jos ei komentaja sitä tiennyt niin ei kukaan! Oli mukava kuunnella selkeää selostusta. Kuljimme myös Matin asunnonkin ohitse. Rivitalon päätyhuoneistossahan hän oli aikoinaan asunut.

Näimme kävelyretken aikana niin vanhaa kuin uuttakin rakennelmaa. Vanha punainen puinen kasarmikin oli pystyssä, joka rakennettu venäläisten toimesta vuonna 1917 miehistön asuinrakennukseksi. Siinä se jökötti kuin ennen vanhaan – vaan ilman varusmiehiä.

Kävimme  eteläpään kallioillakin. Paikoillaan oli , huputettuna kuitenkin, Tampella -152 tykki, joka vielä 1980 luvulla oli ollut käytössä. Paikalta avautui upea merimaisema paljaine kallioineen ”vihulaisen” suuntaan. Tykin piippu osoitti kyllä outoon suuntaan –  koukkaustako odottaen.

Saarella on edelleen noin 30 rakennusta, mukaan lukien pesäkkeet ja linnoitukset.

Kävelykierroksen jälkeen, jonka varrella oli ”muutama itikkakin” muistuttamassa olemassaolostaan, nautimme makoisan lohikeiton tykötarpeineen Ravintola Sotkussa. Miellyttävä henkilökunta piti meistä hyvän huolen.

Olikin aika nousta m/s Jaanaan ja jättää saari taakseen. Ehkä kuitenkin joskus vielä palaamme. Onhan saari hieno ja rauhallinen. Siellä voi bongata lintuja, patikoida ym – vaikkapa tavata ”päättömän majurin”. Majoitustilaakin löytyy. Kotkan Sapokkaan rantauduimme jotakuinkin klo 15 aikaan ja oli retken päätteeksi aika sateen.

Ihan mukava retki ! Kiitos kaikille !

Matti Haapanen                        Matti Paananen

päällikkö/opas                           kuvaaja/matkanjohtaja

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Haapanen
Koskenniskantie 1, 48400 Kotka
0500 655 913
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Pentti Snygg
Vapakuja 3 B, 49490 Neuvoton
040 556 6961
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.