Muistokiven vuosipäivä Kesäpuistossa 17.6.2023

Tilaisuuden avasi Etelä-Kymenlaakson Veteraanien Perinnekuoro, joka esitti Inna Heikkilän johdolla Aimo Mustosen ja F.E.Sillanpään ”Sillanpään marssilaulun”.

Puheenjohtaja Matti Paananen valotti puheessaan Suojeluskuntien- ja Sotilaspoikien muistomerkin toteutumista ja paljastamista Perinnekiltamme ja yhteistyötahojen toimesta vuonna 2006. Reima Lundbergin kirjan mukaan sotilaspoikia oli sotiemme aikana yli 72.000 ja lottatyttöjä yli 48.000, pääasiassa 10 -17 vuotiaita. Työt olivat moninaisia: maaseudun töitä, kaikenlaista keräystyötä mm. romunkeräystä ja paperia, lähetintehtäviä, valvontaa, jopa vaarallista desanttien jäljitystä, kuten surulla tiedämme. Sotilaspojista uhrasi henkensä yli 140 nuorta miestä. Nämä pojat olivat vapaaehtoistyössä maanpuolustuksen hyväksi, heidän panoksensa oli suuri.Omassa killassamme on aitoja sotilaspoikia vielä 47 ja kolme lottatyttöä. Keski-ikä sotilaspojilla sekä lottatytöillä on 92 vuotta. Perinnekiltamme vaalii ja tulee vaalimaan sotilaspoikaperinnettä nyt ja tulevaisuudessa.

Kukkalaitteen laskivat edellinen varapuheenjohtaja Risto Rahkonen ja edellinen puheenjohtaja Matti Haapanen.

Kuoro esitti Heikki Klemetin ”Oi kallis Suomenmaa.”

Siirryimme Kahvila Jaspikseen kahville, jonka yrittäjä Hannah Honkanen oli varannut perinteisesti käyttöömme, tyttärensä Susa Jurvansuun toimiessa nykyisin vastuuhenkilönä. Tarjoilu oli huoliteltua sekä kahvi ja leivonnaiset maukkaita.

Jaspiksessa Veteraanikuoro esitti killan tunnuslaulun ”Nuoret sankarit", jonka ovat tehneet Juhani Leinonen ja Pertti Rainio.

Tilaisuus on perinteinen, arvokas ja isänmaallinen, jolle annetaan suuri arvo myös jäsenkuntamme ulkopuolella.

 

Teksti Pentti Snygg

Kuvat Pentti Snygg ja Matti Paananen

 

 

 

 

 

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Kari Tuompo
Suosillantie 15, 49410 Poitsila
0440 120 261
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.