RETKI HANNU KIRIN SUKSIMUSEOLLE, KIRIMAJA, 9.9.2021
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry
Tervetuliaispuheessaan Hannu Kiri toivotti retkeläiset tervetulleeksi Kirimajalle, valaisten samalla miten oli saanut museon aikaiseksi, käytännössä lähes omin voimin.
Vastauspuheessaan killan varapuheenjohtaja Risto Rahkonen, retken toteuttajana yhdessä Kirin kanssa, toivotti myös joukon tervetulleeksi, muistellen samalla Virolahden maineikkaita kilpahiihtäjiä.
Hannun vaimo Marita Kiri oli varannut mitä parhaimmat pullakahvit, jopa nokipannukahvia. Pekka Puhakka, Hannu Kirin luottomies, grillasi makkaraa.
Hannu Kiri kertoi esittelykierroksella museonsa rakentamisesta, byrokratiastakin, sekä myös ystäviltä ja yrityksiltä saamastaan tuesta. Tukijoiden nimet ovat museon ulkoseinässä.
Sukset ovat tulleet käytännössä lahjoituksina. Museolla on 260 suksiparia ja runsaasti lisää tallessa muualla.
Suksien joukossa ovat mm. menestyneen Marjatta Kajosmaan Kneissl-kilpasukset. Suksimerkkihän liittyy Juha Miedon (Järvisen puusukset) ja Thomas Wassbergin (Kneisslin lasikuitusukset)) taisteluun 30 km hiihdossa Falunissa 1974, jolloin Mieto hävisi puusuksilla sadasosasekunnin erolla Thomasille.
Joukossa on Jari Isometsän luistelusukset, Hannu Koskivuoren ja monen muun kymenlaaksolaisen hyvän hiihtäjän välineitä. Myös vanhojen mestareiden suksivoiteita Veli Saarisesta lähtien. Museossa on alueemme suksiseppien yritysten perinteisiä koivusuksia. Yksi monista suksitehtaista oli Kyötikin suksitehdas Haminan Ristiniemestä.
Retkeläiset olivat hyvin mielissään museovierailusta, toivoen lisää tällaisia mainioita tapahtumia.
Kirimajalla oli kuusi kiltasiskoa ja 23 kiltaveljeä.
Kirimajan osoite: Tuomistontie 7, 49510 Hamina. Museoesittely tilattavissa puh. 0400584321/ Hannu Kiri.
Kuvat ja teksti Pentti Snygg. Tekstiä muokannut Matti Paananen.
Hannu Kiri suksimuseo Kirimajan edessä.
Risto Rahkonen.
Retkeläiset kuuntelemassa Hannun esitystä museosta.
Makkara on maistunut kuten ilmeistä huomaa.